O FIRMIE
Historia Delikatesów IKA sięga roku 1989, kiedy to małżeństwo – Janina i Zenon Kalisiak, postanowili otworzyć sklep. Lokalni przedsiębiorcy już wcześniej mieli do czynienia ze sprzedażą, produkując i handlując między innymi kwiatami.
POCZĄTKI
Dzięki ciężkiej pracy i ogromnym staraniom, dziewiątego grudnia 1989 roku został otwarty obiekt handlowy. Budynek, początkowo niewielkich rozmiarów (zajmował jedynie 75 m2), stanął w Michałowie-Reginowie, przy ulicy Nowodworskiej 20. Był wielokrotnie rozbudowywany w związku z powiększaniem się ilości asortymentu. Pomimo swojej niewielkiej powierzchni oferowany był w nim duży wybór różnorodnych produktów. Z tego powodu zjednał sobie mieszkańców okolic. Już tworząc sklep właściciele przyjęli zasadę, by każdego konsumenta traktować indywidualnie, dlatego w krótkim czasie ukształtowała się grupa stałych klientów.
RODZINNA FIRMA
Rodzeństwo, Agnieszka Groszek oraz Tomasz Kalisiak, od najmłodszych lat zaangażowani byli w projekt rodziców. Ich wieloletnia pomoc w prowadzeniu przedsiębiorstwa zaowocowała włączeniem ich do grona właścicieli. Odtąd sklep stał się firmą międzypokoleniową .
ZMIANY
Właściciele od początku starali się zaspokajać potrzeby konsumentów. Wreszcie, po wielu rozmowach, doszli do wniosku, że ówczesna powierzchnia nie jest wystarczająca. Między innymi, dlatego w październiku 2007 roku obiekt został powiększony do 450 m2 powierzchni sprzedażowej. Wraz ze zmianą lokalu ewoluował ze spółki cywilnej w spółkę jawną. Obiekt wyposażony został w duży parking, by jeszcze bardziej udogodnić klientom zakupy.
W sierpniu 2018 roku wnętrze sklepu przeszło generalny remont. Zmienił się nie tylko wystrój, ale również ustawienie asortymentu. Wpłynęło to na poprawę komfortu naszych klientów, a także umocniło markę na rynku.
DOSKONALENIE
Sklep IKA wciąż się zmienia, dostosowując się do potrzeb klientów. Właściciele stale podążają za panującymi trendami, dlatego też stworzyli półkę z żywnością ekologiczną. W celu zwiększenia atrakcyjności swojej oferty rozbudowują półkę z żywnością bezglutenową.
Twierdzą, że zawsze będą doskonalić swój projekt i nigdy nie spoczną na laurach.